Meteen naar de inhoud

Wat wij doen

De dubbele standaard van glas

Glazen verpakkingen gooien we na eenmalig gebruik in de glasbak. Tegelijkertijd bewaren we onze drinkglazen zorgvuldig in de kast, en vinden we het jammer als het stukvalt. Waar komt dit verschil vandaan?

Glasbak

Waarom hergebruik?

Glazen potten of flessen weggooien is zonde. Veel beter is het om glazen verpakkingen te hergebruiken: inzamelen, sorteren, wassen en weer opnieuw afvullen. Op onze PAKT sorteer- en waslocatie worden verpakkingen klaargemaakt om opnieuw gebruikt te worden. Door glasverpakkingen te redden van de glasbak besparen we tot 85% CO2*.

*Afhankelijk van het type verpakking en de transportafstand.

Industriële sorteer-en wastechnologie voor hergebruik

PAKT ontwikkelt industriële sorteer-en wastechnologie om op grote schaal glasverpakkingen te kunnen verwerken. Hiermee bouwen we aan een circulair retoursysteem voor glazen verpakkingen. 

Sorteer- en wasfabriek

Sinds juli 2023 is PAKT een wasfabriek begonnen in Woerden. Hier kunnen we elk uur 3000 verpakkingen reinigen.

 

 

Onze wasmachine is speciaal ontwikkeld om grondig te reinigen in drie stappen: een dompelbad, stoomreiniging en naspoeling. De glazen verpakkingen worden gereinigd op 80 graden, waarna ze weer schoon en voedselveilig zijn. We wassen volgens de HACCP richtlijnen en testen op allergenen, middels ATP testen.

Waarom wassen met PAKT?

Dankzij onze slimme inzamel-, sorteer- en wastechnologie kunnen we glasverpakkingen aanbieden die tot 8x duurzamer* zijn dan eenmalige verpakkingen.

*Precieze besparing is afhankelijk van het type verpakking (gewicht, grootte, transportafstand)

Daarnaast is onze herbruikbare verpakking 20-35%* goedkoper dan eenmalig glas. 

* Precieze kostenreductie is afhankelijk van het type verpakking en beoogde volume.

Onderzoek

Glazen potten en flessen herbruikbaar maken is niet eenvoudig. Hier is veel onderzoek voor nodig. Daarom hebben we de handen ineen geslagen met verschillende partners om op kleine schaal de herbruikbaarheid van glazen verpakkingen te testen.

Pilot Project CLEAN

Duur: september 2022 – maart 2023
Partners:

Inhoud:
Welke uitdagingen komen we tegen als we op kleine schaal glas gaan inzamelen, sorteren, reinigen en afvullen?

Dat is de vraag die we beantwoord hebben tijdens project CLEAN. Samen met 19 partners hebben we in een periode van 3 maanden bij 1000+ huishoudens glas opgehaald. In totaal hebben zijn er meer dan 40.000 glazen verpakkingen verzameld. Met dit glas hebben we allerlei testen uitgevoerd. Bijvoorbeeld over de technische haalbaarheid van geautomatiseerd sorteren en de mate van reiniging die bereikt kon worden. Benieuwd naar onze testresultaten? Stuur een mail naar info@paktpackaging.com om een samenvatting te krijgen van de resultaten.

Vandaag nog besparen en verduurzamen?