Skip to content

Project CLEAN

Onwijs leuk om te horen! Op deze pagina geven we u meer uitleg over ons project en over hoe uw glas bijdraagt aan onderzoek naar een milieuvriendelijkere toekomst voor verpakkingen.

Het glas hoeft enkel in een plastic Picnic tasje te zitten! Het glas hoeft verder niet van Picnic te zijn.
Ja! Picnic neemt kostenloos uw glas mee als u boodschappen bestelt.
Nee, dat is niet nodig! U kunt uw glas met de statiegeldverpakkingen meegeven.
Per keer kunt u maximaal 1 (Picnic) plastic tasje met oud glas meegeven.
Alle glazen verpakkingen die normaal in de glasbak horen. Kijk op de website van Milieu Centraal voor meer informatie. Lever geen gebroken glas in.
Het liefst ontvangen wij glas met een dop! Mocht deze kwijt zijn, dan kan het glas als nog aan de Runner meegegeven worden. Let op; in dit geval moet het glas wel goed schoon zijn.
Ook dan mag het glas mee! Als het label wel nog op de verpakking zit, hoeft u deze niet te verwijderen
De potten kunnen enkel meegegeven worden als deze leeg zijn. Geef daarom geen volle potten mee aan de Runner.

In 2019 gebruikte de gemiddelde Nederlander 27 kilo glas volgens Milieu Centraal. Van dit gewicht werd in 76% gerecycled. Dit klinkt natuurlijk goed, echter is de CO2-uitstoot van eenmalige glazen verpakkingen nog steeds erg hoog. Dit komt doordat het glas na eenmalig gebruik kapotgaat in de glasbak en omgesmolten moet worden. Het omsmelten gebeurt bij temperaturen tussen de 1100°C en 1600°C, waarvoor momenteel fossiele brandstoffen gebruikt worden. In 2020 is er in Nederland 512.000.000 kg verpakkingsglas op de markt gebracht. Daarmee is het huidige glassysteem, ondanks de recycling, goed voor een uitstoot van 516.291 ton CO2 per jaar. Dat staat gelijk aan de jaarlijkse CO2 uitstoot van ongeveer 367.000 auto’s! Door glas te hergebruiken in plaats van om te smelten, kan deze CO2 uitstoot met 85% gereduceerd worden.
Momenteel doen wij nog onderzoek naar de mogelijkheid van het inleveren en hergebruiken van glas. Het glas wordt in deze pilot nog niet daadwerkelijk hergebruikt.
Volg ons op onze socials! We delen de voortgang van Project CLEAN via ons LinkedIn account en via onze website.