Meteen naar de inhoud

Contact

Neem contact op

Ook beparen en verduurzamen door uw glazen verpakkingen te laten wassen door PAKT? Of heeft u een vraag? Neem dan contact op door het contactformulier in te vullen of te bellen!

FAQ

Ja, uit onderzoek (1) blijkt dat een herbruikbare glazen verpakking tot wel 85% minder CO2 uitstoot, dan een eenmalige glazen verpakking, die wordt gerecycled. Ook stoot een herbruikbare glazen verpakking tot 70% minder CO2 uit dan een kunstof PET fles.

Hoeveel CO2 precies bespaard wordt, is afhankelijk van het materiaal, de transportafstand, gewicht van de verpakking en hoe vaak deze hergebruikt kan worden. Voor elke klant rekenen we de precieze CO2 impact door. Waar wenselijk kunnen we voor elke verpakking een precieze berekening maken.

 

(1) Reloop en Zero Waste Europe, 2020

Om tot een goed wasresultaat te komen zijn wastijd, waterdruk, temperatuur en chemie belangrijk. Het voordeel van glas is dat de eerste drie factoren optimaal benut kunnen worden, doordat glas sterk is en hoge temperaturen kan verdragen. Hierdoor kunnen we het gebruik van chemie tot een minimum beperken.

 

Om een 100% hygiënisch resultaat te bereiken en het glas zo lang mogelijk mee te laten gaan, is er wel een klein beetje chemie nodig. Het voornaamste middel dat wordt gebruikt is natriumhydroxide, dat opgelost in water natronloog heet. Dit middel is in lage concentratie niet gevaarlijk, en wordt ook gebruikt in bijvoorbeeld shampoo.

Al onze verpakkingen worden gewassen op 80 graden met natronloog, een oplossing van natriumhydroxide in water. De wasmachine verwijderd etiketten, organisch materiaal en vetten en dood bacteriën. Het vuil wordt afgevoerd, en de verpakkingen worden nog tweemaal nagespoeld.  Als controle maken we gebruik van ATP testen om te garanderen dat onze verpakkingen vrij zijn van micro-organismen.

 

Dankzij deze werkwijze zorgt PAKT voor een schone, veilige verpakking die weer opnieuw gebruikt kan worden voor consumptie.

 

Wij kunnen gegarandeerd glazen verpakkingen wassen met de specificaties die genoemd zijn in dit document. Voldoet de verpakking hier niet helemaal aan, neem dan vooral contact met ons op, dan zoeken we samen naar een oplossing.

Ja dat moet. Net zoals bij nieuwe flessen/potten is voorspoelen (vlak) voordat je opnieuw gaat vullen nodig.

Hergebruik van doppen en deksels is voor de professionele voedselproductie helaas (nog) niet mogelijk. De deksels en doppen zijn niet meer luchtdicht na het wassen, en kunnen roesten en geuren absorberen. De verwijderde deksels worden daarom door ons zo hoogwaardig mogelijk opnieuw ingezet. Stalen deksels laten wij recyclen, en voor kunststof deksels doen wij onderzoek of we deze kunnen gebruiken om nieuwe kunststof deksels van te maken.